torstai 20. syyskuuta 2012

Wikikirjan pohja odottaa tekstiä!

Wikikirjan pohja on nyt luotu Wikikirjastoon ja se löytyy seuraavan linkin takaa:

http://fi.wikibooks.org/wiki/Viisautta_virtuaalimaailmoihin_ja_lisättyyn_todellisuuteen

Pohjan luomisen yhteydessä tein kirjalle pari alisivua (niihin löytyvät linkit etusivulta), eli virtuaalimaailmojen sekä lisätyn todellisuuden käyttökokemuksille kummallekin oman sivunsa (vrt. Viisautta wikin tekoon ja Viisautta blogin käyttöön -kirjojen vastaavat sivut) sekä Johdanto-sivun. Etusivun tekstit tein pikapikaa lähinnä Viisautta wikin tekoon -kirjan etusivun tekstiä mukaellen, eli teksti on sillä tavoin ihan raakile vielä :)

Johdantoa voi käydä kirjoittelemaan, ja jos ei Wikimedia-säätiön wikien käyttö ole ennestään tuttua, voi aloittaa vaikka luomalla tunnuksen ja tekemällä itsestä esittelysivun sekä lisäämällä nimensä etusivun kirjoittajalistaan minun nimeni perään :) Lyhyt ohje miten tämä tapahtuu:

1) Luo itsellesi tunnus wikikirjastoon (linkki "Luo uusi käyttäjätunnus" oikeassa yläkulmassa) ja kirjaudu sisään - näin muiden on helpompi pysyä kärryllä siitä, kuka muokkasi ja mitä (muokkaaminen toki onnistuu ilman tunnustakin).

2) Siirry wikikirjamme etusivulle ja rullaa Tausta ja siemenversion tekijät -osioon lisätäksesi nimen kirjoittajalistaan. Klikkaa osion otsikon vieressä olevaa muokkaa-linkkiä, ja pääset muokkausnäkymään. On suositeltavaa muokata kirjan sivuilla olevia tekstejä tällä tavoin osioittain (ei siis koko sivun tekstiä kerralla aivan sivun ylälaidassa olevalta Muokkaa-välilehdeltä), koska näin sivulla tapahtuvien samanaikaisten muokkausten väliset konfliktit vähenevät.

3) Avautuvassa muokkausnäkymässä lisää tekstin sekaan nimilistaan oma nimesi, lisää sivun alalaidasta löytyvään Yhteenveto-kenttään muokkauskommentiksi vaikkapa "nimi lisätty" tms. teksti, jolla kerrot muille kirjan kirjoittajille mitä tekemäsi muokkaus koski (tämä on siis hyvä tapa opetella jo alusta alkaen). Sivun alalaidasta voit esikatsella tekemääsi muutosta, sen jälkeen tallenna se klikkaamalla Tallenna sivu -painiketta sivun alalaidassa (Tallenna sivu -painikkeen vierestä löytyy myös Peruuta-linkki, jos haluat perua muutoksen).

4) Halutessasi voit lisätä nimeesi linkin omalle käyttäjäsivullesi, jonka voit luoda Wikikirjastoon. Mallia nimilinkin tekemiseen voit katsoa Joannan nimessä olevasta linkistä. Oman wikisivusi saat luotua klikkaamalla aivan sivun oikeassa ylälaidassa näkyvää tunnustasi - sivu on tyhjä jollet ole sitä vielä aloittanut, eli kirjoita tietoja itsestäsi ja tallenna sivu samoin kuin edellisessä kohdassa on kuvattu wikisivun muokkausohjeen yhteydessä.

Lyhyesti vielä aikaisemmissa wikikirjojen tuotantoprosesseissa havaittuja toimintaohjeita kirjoittamiseen, osin jo edelläkin mainittuja (käydään näitä läpi seuraavassa tapaamisessa ja tosiaankin perusteellisemmin tuota Wikikirjaston muokkaamista):

- Wikikirjoittamisessa kannattaa suosia runsasta linkittämistä, sekä muihin oppaisiin ja aineistoihin, mutta myös wikikirjan sisäisesti (kunhan nyt tekstimassaa alkaa syntyä ensin :)

- Vältä anonyyminä muokkaamista, jotta kirjaan jää jälki kulloistenkin muutosten tekijästä (muut kirjoittajat voivat jälkikäteen kysellä tarvittaessa siltä, joka on muokannut).

- Vältä sivujen ylälaidan muokkaustoiminnon käyttöä (erillinen välilehti jossa teksti Muokkaa), sen sijaan käytä kunkin väliotsikon vierestä löytyvää muokkaa-toimintoa, eli käytä osiokohtaista muokkausta (näin vähennetään samanaikaisten muokkauskonfliktien mahdollisuutta).

- Kokeile itse, tutustu muotoilukomentoihin olemassaolevaa materiaalia tarkatellen muokkaustilassa ja ota mallia.

- Älä pelkää turhaan että "hajoitat" materiaalin - aikaisemmat versiot saadaan kyllä palautettua sivuhistoriasta :)

- Wikikirjastosta löytyy myös hiekkalaatikko, jossa voit kokeilla vapaasti kaikenlaista: http://fi.wikibooks.org/wiki/Wikikirjasto:Hiekkalaatikko

- Perusohjeita Wikikirjaston muokkaamiseen on lisätty myös tämän blogin oikean sivupalkin sivuosioon, perusteellisempia ohjeita löytyy myös Wikikirjastosta. Katso myös Tarmo Toikkasen 20.10.2010 pitämä webinaari Wikipediaan kirjoittamisesta - moni juttu pätee myös Wikikirjastoon kirjoittamiseen.

- Kysy koordinaattoreilta tai muilta tuotantoprosessiin osallistuvilta jos jokin askarruttaa - käytä tätä blogia tai Facebook-ryhmäämme keskusteluun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti